Vanochtend werd ik wakker met een raar pijntje in mijn been. Steeds meer dringt de realiteit zich aan mij op: ik ben geen dertig meer. En ook geen veertig, als ik eerlijk ben. Uit bed springen, is er niet meer bij. Niet alleen mijn geest, maar ook mijn lichaam moet wakker worden.

Bij mijn gezondheidsbevorderende ontbijt van blauwebessen/muesli/alpro worstelde ik me door de weekendkrant heen. Ik las over een fototentoonstelling van Joden in de oorlog. Hun persoonlijke verhalen maakten een diepe indruk op me. Al mijn pijntjes verbleekten in vergelijking tot wat deze mensen hadden doorstaan.

Zonder afbreuk te doen aan de verschrikkingen die anderen meemaken, betrapte ik mezelf erop dat ik mijn eigen leed aan het minimaliseren was. Nu kan het relativeren van je eigen ongeluk zeker een bron van troost zijn. Met mijn pijntjes kon ik opeens heel goed leven. Want ik had een huis. Een krant. En een ontbijt. Toch is het een raar fenomeen om je eigen ongeluk te verbergen onder het grotere ongeluk van anderen.

Soms relativeren mensen zelf hun ongeluk: ’Ja, ik heb het wel moeilijk, maar vergeleken met een weduwe in India mag ik niet klagen.’ Of een ander doet het wel voor ze: ‘Ja, bizar, die vrouw is haar man zo plotseling kwijtgeraakt, jij hebt tenminste nog afscheid kunnen nemen’. Het lijkt wel of ongeluk niet ten volle mag worden beleefd.

Nog nooit heb ik iemand horen zeggen: ‘Ja, ik ben hartstikke gelukkig, maar vergeleken met Tineke die de loterij heeft gewonnen, valt mijn geluk best mee.’ Het geluk is welkom, het ongeluk maakt ongemakkelijk. Mensen die rouwen, weten waar ik het over heb.

Uiteindelijk zoeken ongelukkige gevoelens toch een uitweg. Volgens mij wordt er daarom zoveel geklaagd over de politiek, het weer, de files. Het is een uitlaatklep voor alle ingehouden ongeluksgevoelens. Gevoelens die er toch uit moeten.

Hopelijk stap ik morgen met het goede been uit bed. En zo niet, dan zal ik dat nog laten weten, zonder relativeren of minimaliseren. Over de files hoef ik het dan verder niet meer te hebben. Een geluk bij een ongeluk.