Speciale dagen, zoals verjaardagen en feestdagen, kunnen krachtige emoties oproepen. Zeker als je een dierbare bent verloren. Vaak zijn deze dagen stevig in het geheugen verankerd. Of het één jaar geleden is of tien, dat maakt voor de scherpte van de herinnering niet uit. En ook al hebben herinneringen een helende kracht, je kunt er ook verdrietig van worden.

Zo was de maand december voor rouwenden dus bepaald geen feestmaand. Maar hier zijn we, het is februari, we hebben het weer gered! Kniesoor die erop let dat we heel januari voor pampus hebben gelegen. En dan net nu, nu we weer een beetje up-and-running zijn, kondigt de volgende emotionele uitdaging zich aan:

Valentijn. Overal om je heen, op televisie, in de bladen, op Facebook, verschijnen zoetsappige advertenties met veel rode hartjes, bloemen en bonbons. De commercie schept een grote roze wereld met extatische geliefden en veel kado’s. Het lijkt wel alsof deze druk vanuit de omgeving almaar groter wordt. Of komt dat omdat ik er nu gevoeliger voor ben?

In ieder geval is het gemis extra pijnlijk als de wereld om je heen uit gelukkige stellen lijkt te bestaan. Ik gun het iedereen natuurlijk van harte, maar heel realistisch lijkt zo’n beeld me niet. Per jaar verliezen helaas 55.000 mensen hun partner door overlijden. En verder zijn er in Nederland momenteel 2,8 miljoen eenpersoonshuishoudens. Dat plaatje in de Merci-reclame is dus niet de echte wereld. Jammer genoeg maakt die Valentijnsillusie het alleen-zijn wel extra pijnlijk. Alsof het verlies van je dierbare op een podium wordt gezet met een spotlight erop. Intens en onontkoombaar.

En boven alles heb ik geen speciale dag nodig om mijn geliefde te gedenken. Hij is altijd in mijn hart en in mijn gedachten..

Tot slot nog een paar tips om zo’n dag door te komen:

  1. Je mag rouwen. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je je voelt.
  2. Doe wat voor jou goed voelt. Luister naar je gevoel. Geef jezelf ruimte.
  3. Besteed geen aandacht aan het hele fenomeen. Probeer dan wel reclames te vermijden. En winkels. Restaurants. Bioscopen. Eigenlijk zo’n beetje alles waar je kleffe stellen kunt tegenkomen.
  4. Voer een persoonlijk rouwritueel uit. Ga naar het graf en leg een roos neer. Koop een speciale kaars en brand deze bij de foto van je geliefde. Kook een lievelingsgerecht. Luister naar jullie muziek.
  5. Neem een zelf-verwendag. Omdat je het nodig hebt. Rouwen is topsport. Zonder voorbereiding. Trakteer jezelf op iets moois, iets lekkers, iets fijns.
  6. Omring je met de liefde van je vrienden en familie. Voel dat er mensen zijn die je steunen, waar je jezelf mag zijn en waar je een knuffel krijgt.

Heb jij nog tips die je wilt delen?